Barba Vojo - Nekoliko napomena o vremenu (čast prva)

Došla je. Lagano, tiho... Sve ulice su bile prazne već neko vrijeme. Odrediti količinu noći i dana je nezahvalna rabota. Morao bih se poslužiti nagađanjem, pretpostavkama, nezgodnim pitanjima. To neobilježeno vrijeme se svojski trudilo samo u jednom, da prođe. I taj posao je odradilo na visini zadatka. Količina vremena nije ostala precizno zapisana u aktima. Nemojte zamjeriti ali onaj kome je vrijeme prošlo posjeduje zbirku administrativnih iskustava. Bijeli bumagi, kopirani, zavedeni (kum je djelovodni broj) ,potpisani, tradicionalno pečatirani, uz škripu kancelarijske fioke i očaravajućeg pljesnjivog mirisa fascikli, ostali su kao saznanje koje muči i to nakon toliko vremena koje se potrošilo nezavedeno.
Jer da se zavelo lakše bi stigli do istorijskih činjenica. Obratimo pažnju: „činjenice“! Kad je zavedeno, ono nosi težinu činjenice, fakta. Ovako, nezavedeno postaje zalogaj špekulacije i nikad kraja tom vremenu koje se odveć produžilo i sprečava njen dolazak.
Ali, kako je vrijeme uopšte moglo odgađati njen dolazak kada nije bio očekivan, čekiran, bukiran, rezervisan...
Vrijeme nije otvaralo svoje karte. Nikakav nagovještaj, osjećaj, predskazanje...Ništa od toga nije pohodilo izmučenu dušu. Samo vrijeme, hladne zimske kiše, bubnjar na simsu sa kratkim pauzama između stavova.
No, ona je ipak stigla.
Da vidimo sada pauze, rokove, radne i neradne, skraćeno, over tajm, zakinuto, proteklo, trećine, četvrtine, školske časove, epohe, poluvremena. Sve u ovaj bućkuriš od vremena za kojim pravilno kaska i pogrešna gramatika, neočekivanost bilo koje vrste, zaobilazak vremenske forme, odlazak u vječnost Hop! Stop!.
Zar nije bolje, kad si ovako od volje, da otkriješ tajnu, sjajnu, što čuči u srcu tvom, nemoj kazati  treba mi vremena, jer ispadaš som...
Najlaganija stvar, kao Pele kad dribla, totalni da- mar...Sve te vremenske intervale koji su pojedeni, al' iz tuđih trbuha i dalje zbore i prijete, ona ih je, jednostavno, poslala kod gospoje Istorije u drugu zgradu, tačnije u potkrovlje.
Njene oči sijaju, ta predivna lanterna mi je pokazala suštastvo. Srce se počelo veseliti, poređenja radi (a šta da se radi): Početak raspusta; čarobna noć prije velikog dana u kojem ćemo putovati, otići veseli puni čistoga dječijeg žara! Provjerio ranac stoti put, u njemu stripovi, zabilješke, kasete, vokmen sa rezervnim baterijama, prvi dezodorans, slike, pisma, omiljeni dres, knjiga dobijena od nastavničkog vijeća...

Blizu, dođi mi blizu, da miris tvoje kože zarobi moje nozdrve. Tek onda vremena biti neće. Užurbano će otići; osjećajući se suvišno povešće i pokondirene kazaljke koje uzdignuta čela i sa visine govore samo: „Hm, hm“, vukući toalete po preostalim sekundama.

Dodirni me. Dodirni me  i uđi u novi svijet. Nestajemo u tom spoju, pokrivaju nas note, miris lavande i ruzmarina, želja koja se ispunjava i ne prestaje.
Rađamo se  bolji,  ljepši, mekši, sa apsolutnim sluhom sve tvorimo duhom.

Prsti na tvojim usnama...Miris narandže, podignuta čaša vina u slavu španskih konkvistadora i bezbrojnih vinograda. Korunja k'o rujna - zora koju si dovela sa svojega vrela.